Οι υγρότοποι αποτελούν για τη χώρα μας ανεκτίμητο φυσικό, οικονομικό και κοινωνικό κεφάλαιο. Για το λόγο αυτό γίνεται εντατική προσπάθεια από τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας και από άλλους φορείς, για την προστασία τους αλλά και για την αναδημιουργία αυτών που χάθηκαν.
Γιορτάζοντας τη σημερινή ημέρα, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων (2/2/2017 ), θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι παράκτιοι υγρότοποι, όπως αυτός της λιμνοθάλασσας του Μουστού (μαζί με τις αμμώδεις παραλίες, τους αμμόλοφους και τις υδάτινες επιφάνειες της μικρότερης υγροτοπικής έκτασης στο Χερονήσι, που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με αυτήν) αποτελεί σήμερα ένα από τα πλέον ευάλωτα και απειλούμενα οικοσυστήματα της προστατευόμενης περιοχής όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού.Το θέμα για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων είναι “πως οι υγρότοποι συμβάλλουν στην μείωση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές”. Το υγροτοπικό σύμπλεγμα του Μουστού δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Εδώ επιτελούνται σημαντικές λειτουργίες οι οποίες είναι το αποτέλεσμα των αλληλεπιδράσεων μεταξύ διεργασιών που συμβαίνουν σε αυτό και των στοιχείων της δομής του (γεωμορφολογία, υδρολογία, έδαφος, χλωρίδα και πανίδα). Οι λειτουργίες που επιτελούν οι υδρογεωμορφολογικές μονάδες του Μουστού περιλαμβάνουν, την στήριξη της ορνιθοπανίδας και της υδρόβιας ζωής, την απομάκρυνση – μετασχηματισμό θρεπτικών, την παγίδευση ιζημάτων και τοξικών ουσιών, την τροποποίηση πλημμυρικών φαινομένων, την αποθήκευση νερού και την σταθεροποίηση των ακτών. Οι αξίες που απορρέουν από αυτές για την τοπική κοινωνία και ευρύτερα περιλαμβάνουν προεξάρχοντος την βιολογική αξία, αλλά και τη θηραματική, την επιστημονική, την εκπαιδευτική και την τοποκλιματική και δευτερευόντως, την κτηνοτροφική, τη βελτιωτική της ποιότητας του νερού, την αναψυχική, την αντιπλημμυρική και την αντιδιαβρωτική αξία[1].
Αναγνωρίζοντας τις παραπάνω αξίες και λειτουργίες, ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού:
Αν και η έκταση του υγροτοπικού συμπλέγματος μειώθηκε κατά 44% κατά τα τελευταία 40 έτη, την δεκαετία (2003 – 2012), η υγροτοπική έκταση μειώθηκε μόλις κατά 3 % γεγονός που μπορεί να αποδοθεί και στην αποτελεσματικότητα της εποπτείας που ασκεί ο Φορέας Διαχείρισης.
Γιορτάζοντας λοιπόν τη σημερινή ημέρα μαζί με τους νέους μαθητές των δύο πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου του Άστρους, ας στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα για τη διατήρηση του τοπίου, της άγριας πανίδας και χλωρίδας του υγροτόπου Μουστού και ας συμβάλλουμε όλοι, ως ενεργοί πολίτες, άμεσα και αποτελεσματικά, στην προστασία του πολύτιμου αυτού οικοσυστήματος.
[1] Πηγή: Τσιαούση Βασιλική και Ελένη Φυτώκα. (Συντονίστριες). 2013. Κατευθύνσεις και προτεραιότητες για τη διατήρηση του υγροτοπικού συμπλέγματος του Οικολογικού Πάρκου Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού και της ευρύτερης περιοχής του. Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας / Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ). Θέρμη.
O Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 απόφαση (ΦΕΚ 1056/Β/10-3-2022)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (http://www.fdparnonas.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Parnon, Moustos, Mainalon & Monemvasia Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 (GG 1056/Β/10-3-2022)
The website of Management Unit of The Southern Peloponnese Protected Areas is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
The present website of the ex-Management Body (http://www.fdparnonas.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr