H φετινή χρονιά στον υγρότοπο του Μουστού μπορεί να χαρακτηριστεί ως «χρονιά του κορμοράνου», καθώς ο φετινός χειμώνας «έφερε» στον υγρότοπο έναν μεγάλο αριθμό κορμοράνων, πάνω από 150 άτομα, σε σχέση με τα 4-5 άτομα των προηγούμενων ετών. Τις πρωινές ώρες συχνά η μεγάλη αυτή ομάδα πετάει πάνω από τον υγρότοπο και τους παρακείμενους οικισμούς προσφέροντας ένα μεγαλοπρεπές θέαμα!Ο κορμοράνος είναι ο μεγαλύτερος από την ομάδα των κορμοράνων (κορμοράνοι, θαλασσοκόρακες, λαγγόνες). Είναι ένα μεσαίο/μεγάλου μεγέθους υδρόβιο πτηνό (μήκος σώματος μέχρι 1 μέτρο, άνοιγμα φτερών μέχρι 1,6 μέτρα και βάρος μέχρι και 2,5 κιλά). Έχει μακρύ και χονδρό λαιμό, το ράμφος είναι ίσιο με γαμψή άκρη, ενώ όταν ξεκουράζεται έχει μια σχετικά όρθια στάση και το σώμα του φαίνεται αρκετά επίμηκες. Από απόσταση το χρώμα του φαίνεται τελείως μαύρο ενώ από κοντά στο μαύρο χρώμα διακρίνεται μια γαλάζια και πράσινη απόχρωση. Το ράμφος είναι ανοιχτό γκρι ενώ στη βάση είναι κίτρινο. Ο κορμοράνος έχει ιδιαίτερο πέταγμα με το λαιμό του απλωμένο, με συνεχή και «έντονα» φτεροκοπήματα. Και ο τρόπος που κολυμπά είναι χαρακτηριστικός, καθώς το πτηνό είναι σχεδόν πλήρως βυθισμένο στο νερό με το κεφάλι του να κοιτάει σχετικά ψηλά. Οι βιότοποι που εντοπίζεται περιλαμβάνουν όλους τους τύπους υδάτων, από λίμνες, ποτάμια, εκβολές, μέχρι και τη θάλασσα. Τρέφεται με ψάρια τα οποία πιάνει με μακριές και μεγάλης διάρκειας βουτιές στο νερό. Τα μεγάλου μεγέθους ψάρια που πιάνει τα φέρνει στην επιφάνεια όπου και τα καταπίνει. Μετά το «ψάρεμα» ξεκουράζεται σε πέτρες, κλαδιά, όχθες, με μισοαπλωμένα τα φτερά του.
Η προστασία του κορμοράνου σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό και ευρωπαϊκό επίπεδο χαρακτηρίζεται ως «χαλαρή», εξαιτίας της μεγάλης Ευρωπαϊκής εξάπλωσής του και των μεγάλων πληθυσμών του. Άμεσες πιέσεις πάνω στους πληθυσμούς του (π.χ. κυνήγι) δεν πρέπει να υπάρχουν, αλλά η συρρίκνωση και υποβάθμιση των υγροτόπων που αποτελούν τα οικοσυστήματα όπου απαντάται, η υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων και η μείωση του αριθμού των ψαριών σε αυτά απειλούν έμμεσα και αυτό το υδρόβιο πτηνό.
Η παρουσία του στην Απόλυτης Προστασίας Περιοχή του υγροτόπου Μουστού κατά τους χειμερινούς μήνες είναι συνεχής με λίγα ή περισσότερα άτομα κάθε χρονιά. Ο επισκέπτης, ειδικά φέτος, θα δει μεγάλο αριθμό κορμοράνων στη λιμνοθάλασσα, είτε να ξεκουράζονται στις όχθες και στα παρόχθια δέντρα, είτε να πετάνε πάνω από τον υγρότοπο, είτε να επιδίδονται ακούραστοι στην προσφιλή τους συνήθεια: το ψάρεμα.
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Προστασίας & Διαχείρισης
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22025
Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr
O Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 απόφαση (ΦΕΚ 1056/Β/10-3-2022)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (http://www.fdparnonas.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Parnon, Moustos, Mainalon & Monemvasia Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 (GG 1056/Β/10-3-2022)
The website of Management Unit of The Southern Peloponnese Protected Areas is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
The present website of the ex-Management Body (http://www.fdparnonas.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr