Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας (ΦΔ ΠΜΜΜ) κ. Δημήτριος Μήλιος, συμμετείχε στις εργασίες της Α’ Φάσης του Υβριδικού Πανεπιστημίου Αστερουσίων 2021 (Hybrid University of Asterousia 2021) του προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» (Man and the Biosphere MAB) της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 24 Οκτωβρίου 2021 στην Κρήτη. Η οροσειρά των Αστερουσίων στη Νότια Κρήτη, είναι η τρίτη περιοχή στην χώρα μας, μαζί με τους Εθνικούς δρυμούς του Ολύμπου και της Σαμαριάς, που έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας του Προγράμματος ΜΑΒ «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO.
Η συμμετοχή Προέδρου του ΔΣ του ΦΔΠΜΜΜ στο Πανεπιστήμιο, είχε ως στόχο την προώθηση της ανακήρυξης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου (Πάρνωνας – Μαλέας) ως νέο Απόθεμα Βιόσφαιρας της UNESCO, δεδομένου ότι συντάσσεται με πρωτοβουλία της Πάρνωνας Α.Ε. (Αναπτυξιακός Οργανισμός Ο.Τ.Α.) ο φάκελος υποψηφιότητας της περιοχής.
Φέτος, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που εξακολουθούν να υπάρχουν λόγω της πανδημίας COVID-19, το Πανεπιστήμιο πραγματοποιήθηκε με την μορφή Υβριδικού στα Αστερούσια (Α΄φάση) με τη συμμετοχή ενός σχετικά μικρού αριθμού εκπαιδευομένων, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Οι 16 συμμετέχοντες παρακολούθησαν ένα εντατικό πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε σε αρκετά σημεία του νησιού, από την πρωτεύουσα του Ηρακλείου μέχρι το παραθαλάσσιο χωριό Μπαλί και στη συνέχεια στα ορεινά χωριά Γόρτυνα και Καπετανιανά της περιοχής Αστερουσίων, το οποίο περιλάμβανε διαλέξεις και συζητήσεις, επιτόπιες μελέτες σε επιλεγμένους χώρους, εργαστήρια και συνεντεύξεις με ντόπιους κατοίκους, επισκέψεις σε Μουσεία και τοπικές επιχειρήσεις και συμμετοχή σε δράση καθαρισμού παραλιών. Τον Ιανουάριο του 2022 αναμένεται η υλοποίηση της Β’ Φάσης, μέσω διαδικτυακών μαθημάτων προς ένα ευρύτερο κοινό, οπόταν και θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων και της εμπειρίας που αποκτήθηκε από την προηγούμενη Φάση.
Η υλοποίηση του Υβριδικού Πανεπιστημίου εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς Θερινών Πανεπιστημίων που συνδιοργανώνονται από το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE), το Περιφερειακό Γραφείο της UNESCO για την Επιστήμη και τον Πολιτισμό στην Ευρώπη (Γραφείο Βενετίας) σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή MAB και τον εκάστοτε εταίρο.
Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
Email: info(at)fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr
O Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 απόφαση (ΦΕΚ 1056/Β/10-3-2022)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (http://www.fdparnonas.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Parnon, Moustos, Mainalon & Monemvasia Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 (GG 1056/Β/10-3-2022)
The website of Management Unit of The Southern Peloponnese Protected Areas is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
The present website of the ex-Management Body (http://www.fdparnonas.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr