Facebook Twitter YouTube Contact

11 Δεκ

«Τα βουνά έχουν σημασία για τη Νεολαία» είναι το θέμα της φετινής Ημέρας του Βουνού τονίζοντας ότι τα παιδιά και οι νέοι είναι οι θεματοφύλακες των βουνών και των φυσικών πόρων τους, οι οποίοι σήμερα απειλούνται από την αλλαγή του κλίματος. Η 11η Δεκεμβρίου θεσπίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Βουνού από τα Ηνωμένα Έθνη το 2003 με σκοπό να αναδείξει τη διαχρονική σημασία του βουνού για τη ζωή των ανθρώπων και την ευθύνη που έχουμε για την διατήρησή του ως μια ζωντανή και λειτουργική οντότητα. Η μέρα είναι μια αφορμή να εκπαιδευτούν οι νέοι για τον ρόλο που παίζουν τα βουνά στη στήριξη της επιβίωσης δισεκατομμυρίων ανθρώπων, παρέχοντας πόσιμο νερό, καθαρή ενέργεια, καθώς επίσης πληθώρα αγαθών και υπηρεσιών. Για την αγροτική νεολαία, η ζωή στα βουνά μπορεί να είναι δύσκολη με αποτέλεσμα πολλοί νέοι να την εγκαταλείπουν σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής και απασχόλησης στα αστικά κέντρα. Η μετανάστευση από τα βουνά οδηγεί σταδιακά στην εγκατάλειψη της γεωργίας, στην υποβάθμιση της γης και στην απώλεια πολιτιστικών αξιών και αρχαίων παραδόσεων [http://www.fao.org/international-mountain-day/2019-themeen].

International_Mountain_Day

Στο πλαίσιο αυτό, ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας υλοποιεί σε ετήσια βάση πρόγραμμα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης με στόχο την ενδυνάμωση της φιλοπεριβαλλοντικής συνείδησης και της συμμετοχικής διαδικασίας των νέων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών, φοιτητών και επισκεπτών για την αξία των προστατευόμενων περιοχών και την επικοινωνία με τους νέους κατοίκους/χρήστες της περιοχής, για την προβολή του έργου του Φορέα Διαχείρισης και την αποδοχή του ρόλου του αναφορικά στην διαχείριση των περιοχών ευθύνης του.

Στην κεντρική και νότια Πελοπόννησο, εντός της χωρικής αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης, σύμφωνα με τον Ν. 4519/2018, περιλαμβάνονται εκτός από υγροτοπικά (Μουστός, Στυμφαλία, εκβολές Ευρώτα), ποτάμια (Ευρώτας), νησιωτικά (Ελαφόνησος), θαλάσσια οικοσυστήματα (Λακωνικός κόλπος και θαλάσσια ζώνη Μονεμβασίας), και, ορεινά οικοσυστήματα με έντονο ανάγλυφο τα οποία κυριαρχούν στο τοπίο (όρος Ολίγυρτος, όρη Αρτεμίσιο και Λύρκειο, όρος Μαίναλο, όρος Πάρνωνα, όρη ανατολικής Λακωνίας). Η ποικιλομορφία της τοπογραφίας τους, η υψομετρική διαβάθμιση, η διαφορετικές ζώνες βλάστησης και η ποικιλία κλιματικών συνθηκών δημιουργούν πληθώρα οικοθέσεων, οι οποίες υποστηρίζουν μία πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Οι εκτεταμένοι αυτοί ορεινοί σχηματισμοί, συγκαταλέγονται στις περιοχές του πανευρωπαϊκού δικτύου προστασίας ειδών και ενδιαιτημάτων, Natura 2000, ως Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ), Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Ορνιθοπανίδας.