Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Χελώνας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου, ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού επέλεξε έναν πρωτότυπο εκπαιδευτικό τρόπο για να τιμήσει τις χελώνες, διοργανώνοντας παρουσιάσεις στη γαλλική γλώσσα σε τρία Δημοτικά Σχολεία της προστατευόμενης περιοχής, στο πλαίσιο της διδασκαλίας των Γαλλικών. Ο εορτασμός αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και αποκτά χρόνο με το χρόνο όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς η χελώνα (παντός είδους) αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και απειλείται με εξαφάνιση. Στη χώρα μας, από τα είδη της χελώνας που διαβιούν, η θαλάσσια χελώνα καρέτα (Caretta caretta) είναι αυτή που τραβά τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς εδώ ωοτοκεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός της Μεσογείου.
Oι επισκέψεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκαν, αφορούσαν στην παρουσίαση με τίτλο «Χελώνες, οι απόγονοι των δεινοσαύρων» και περιλάμβαναν μεταξύ άλλων πληροφορίες για όλα τα είδη χελωνών (χερσαίες, θαλάσσιες και των γλυκών νερών) που απαντώνται στην προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού. Στέλεχος του Τμήματος Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης και Δημοσιότητας του Φορέα Διαχείρισης καθώς και ένας εθελοντής του Φορέα καταγόμενος από τη Γαλλία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας, υλοποίησαν τις επισκέψεις στα Δημοτικά Σχολεία σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
Το ειδικό πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, παρουσιάστηκε σε απλή και εύληπτη γαλλική γλώσσα, με αντίστοιχη μετάφραση στα ελληνικά, στο πλαίσιο της διδασκαλίας των γαλλικών, προσαρμοσμένο κατάλληλα στην ηλικία των μαθητών του Δημοτικού (Τάξεις Έ & ΄ΣΤ), επισημαίνοντας τη διαρκή απειλή και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα διάφορα είδη χελωνών από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η επίσκεψη περιλάμβανε επίσης την προβολή πλούσιου και διασκεδαστικού οπτικοακουστικού υλικού, το οποίο διαμορφώθηκε με στόχο τον εορτασμό της Ημέρας αυτής. Μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη παρουσίαση για τη χελώνα οι μικροί μαθητές έμαθαν μεταξύ άλλων, για την ύπαρξή της χελώνας από τα προϊστορικά χρόνια, τα είδη που υπάρχουν και τις διαφορές τους καθώς και τα είδη που απαντώνται στην προστατευόμενη περιοχή, το καθεστώς προστασίας της από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις συνήθειές της.
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας
Πληροφορίες: Πανταζή Αικατερίνη
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr
O Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 απόφαση (ΦΕΚ 1056/Β/10-3-2022)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (http://www.fdparnonas.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Parnon, Moustos, Mainalon & Monemvasia Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 (GG 1056/Β/10-3-2022)
The website of Management Unit of The Southern Peloponnese Protected Areas is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
The present website of the ex-Management Body (http://www.fdparnonas.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr