Η 11η Δεκεμβρίου θεσπίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Βουνού από τα Ηνωμένα Έθνη το 2003, με σκοπό να τονίσουν τη ζωτική σημασία που παίζει το βουνό διαχρονικά στην ζωή του ανθρώπου και την ευθύνη όλων μας για την διατήρησή του ως μια ζωντανή οντότητα. Τα βουνά παγκοσμίως παρέχουν το περισσότερο πόσιμο νερό και φιλοξενούν πλούσιες ποικιλίες ειδών χλωρίδας και πανίδας. Καλύπτουν το 1/5 της ξηράς και παρέχουν ζωή στο 1/10 του παγκοσμίου πληθυσμού.
Η προώθηση των προϊόντων που προσφέρει το βουνό είναι το θέμα που επιλέχθηκε για το φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνού. Το προφίλ της οικονομίας των ημιορεινών/ ορεινών τμημάτων του όρους Πάρνωνα χαρακτηρίζεται από τα εξής στοιχεία:
Τουριστικές υπηρεσίες, όπως πεζοπορία, αναρρίχηση, πολιτιστική κληρονομιά και φύση που προσκαλεί τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τη μοναδική βιοποικιλότητα, παρέχονται από το όρος Πάρνωνα και τις ορεινές κοινότητες του. Αν διαχειριστεί βιώσιμα, ο τουρισμός παρέχει δυνατότητες ανάπτυξης των ορεινών περιοχών. Επισημαίνεται πως, οι ορεινές κοινότητες προάγουν την προστασία της βιοποικιλότητας, παράγοντας μια μεγάλη ποικιλία πρωτογενών προϊόντων και παρέχοντας ζωτικής σημασίας αγαθά και υπηρεσίες για όλους μας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού, την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015, προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο Παραλίου Άστρους. Οι πενήντα πέντε μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, παρακολούθησαν παρουσίαση με θέμα: «Όρος Πάρνωνα» που αφορούσε την ιστορία του όρους Πάρνωνα, τις ψηλότερες κορυφές, τη γεωγραφική και μορφολογική του θέση, τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας που απαντώνται και των προσφερόμενων αγαθών και υπηρεσιών. Παράλληλα, τονίσθηκε ότι ο Πάρνωνας, λόγω των σημαντικών οικοτόπων και ειδών του, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 και έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή. H παρουσίαση ολοκληρώθηκε με προβολή ταινίας- ντοκιμαντέρ του Φορέα Διαχείρισης για την προβολή της ιστορικής-πολιτιστικής αξίας αλλά και της συνεπαγόμενης ανάγκης για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας και των φυσικών αξιών της προστατευόμενης περιοχής.
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας
Πληροφορίες: Αρβανίτης Διαμαντής
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
Email: press@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr
O Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 απόφαση (ΦΕΚ 1056/Β/10-3-2022)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (http://www.fdparnonas.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Parnon, Moustos, Mainalon & Monemvasia Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 (GG 1056/Β/10-3-2022)
The website of Management Unit of The Southern Peloponnese Protected Areas is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
The present website of the ex-Management Body (http://www.fdparnonas.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr