Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος τιμάται στις 5 Ιουνίου κάθε έτους. Η καθιέρωσή της έχει σκοπό να υπενθυμίζει στους πολίτες του κόσμου τον άρρηκτο δεσμό που έχει ο άνθρωπος με τη φύση, επισημαίνοντας αλλά και αναγνωρίζοντας την τεράστια υποβάθμιση, αλλοίωση και καταστροφή που έχει υποστεί το φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερα κατά τον 20ο και 21ο αιώνα.
Όμως, δεν αρκεί μία μέρα το χρόνο για να μας υπενθυμίσει ότι δε ζούμε μόνοι μας στη φύση και ότι πρέπει να σεβόμαστε οτιδήποτε μας περιβάλλει. Με προσωπική και συλλογική προσπάθεια και κυρίως με υπευθυνότητα, θα πρέπει να αναλογιστούμε τα ποικίλα οικολογικά προβλήματα της εποχής μας και την ευθύνη μας απέναντι στο περιβάλλον, η προστασία του οποίου αποτελεί την παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενεές.
Σήμερα, η ανάγκη για την ανάπτυξη μιας ήπιας, αειφορικής ή βιώσιμης οικονομίας και η εξεύρεση της χρυσής τομής μεταξύ της «ανάπτυξης» και της «διατήρησης» της φύσης και του τοπίου είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Ο συντονισμός ενεργειών μεταξύ των αρμόδιων φορέων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μπορεί να επιφέρει την απαιτούμενη ευαισθητοποίηση, εάν δοθεί έμφαση στην αλλαγή νοοτροπίας που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τις καταναλωτικές κοινωνίες που προβάλλουν τον ατομισμό ως το μοναδικό πρότυπο συμπεριφοράς.
Μία από τις βασικές αρμοδιότητες του φορέα διαχείρισης είναι η υλοποίηση δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής ενημέρωσης των πολιτών για τη σημαντικότητα και την αξία της προστατευόμενης περιοχής όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού. Η ανάπτυξη και η δημιουργία οικολογικής σκέψης και συνείδησης είναι βασική μας επιδίωξη, μιας και θα συμβάλουν σε καλλιέργεια στάσεων – συμπεριφορών για την επίτευξη της αρμονικής συμβίωσης του ανθρώπου με τη φύση, μέσω της αειφόρου ανάπτυξης και της ανάδειξης των προϋποθέσεων για μια βιώσιμη οικονομία προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Το φυσικό περιβάλλον αποτελεί για τον άνθρωπο τη φυσική του προέκταση, καθώς οι δεσμοί που υπάρχουν μεταξύ τους είναι ζωτικής σημασίας. Ας μη ξεχνάμε ποτέ ότι περιβάλλον μπορεί να ζήσει χωρίς τον άνθρωπο, ο άνθρωπος όμως, όχι!
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας
Πληροφορίες: Αναστασιάδη Αγνή
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
Email: press@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr
O Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 απόφαση (ΦΕΚ 1056/Β/10-3-2022)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (http://www.fdparnonas.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Parnon, Moustos, Mainalon & Monemvasia Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 (GG 1056/Β/10-3-2022)
The website of Management Unit of The Southern Peloponnese Protected Areas is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
The present website of the ex-Management Body (http://www.fdparnonas.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr