Προτεινόμενες Διαδρομές
ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΥΣΤΟΥ
Ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος υγρότοπος της περιοχής είναι αυτός τουΜουστού. Βρίσκεται στο κέντρο του όρμου του Άστρους, πίσω από μία αμμώδη παραλία. Περιλαμβάνει δύο λίμνες, τη λίμνη του Μουστού και μία μικρότερη τηλίμνη του Χερρονησίου. Η λίμνη Μουστού είναι μικρή και ρηχή και επικοινωνεί με τη θάλασσα με δύο τεχνητά κανάλια – τάφρους. Η λίμνη Χερρονησίου σχηματίζεται από τα νερά της πηγής που αναβλύζουν από τις παρυφές του ομώνυμου λόφου και επικοινωνεί άμεσα με τη θάλασσα.
Ο υγρότοπος Μουστού, αν και έχει δεχθεί πολλές επεμβάσεις και έχει συρρικνωθεί κατά το 40%, είναι ανεκτίμητης σημασίας για την περιοχή. Εμπλουτίζει τα υπόγεια αποθέματα νερού της περιοχής, φιλτράρει τα γεμάτα φερτά υλικά νερά που δέχεται, δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα, αποθηκεύει και ελευθερώνει θερμότητα, δεσμεύει την ηλιακή ακτινοβολία, στηρίζει τις τροφικές αλυσίδες και παρέχει καταφύγιο σε πολλά είδη φυτών και ζώων. Τα νερά της λίμνης είναι ιαματικά και πολλοί κολυμπούν κοντά στην πηγή. Βόρεια του Μουστού, υπάρχουν άλλοι τρεις μικροί φυσικοί υγρότοποι.
ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΦΩΚΙΑΝΟΥ
Νότια του Μουστού, συναντάμε ένα μικρό υγρότοπο, αυτό του Φωκιανού. Οι ακτές είναι απότομες, με μόνη εξαίρεση μία κοιλάδα που καταλήγει σε μία από τις ομορφότερες ακτές της Πελοποννήσου. Ο μικρός αυτός υγρότοπος είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα παράκτιου υγροτοπικού σχηματισμού που βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση.
ΛΕΩΝΙΔΙΟ
Το Λεωνίδιο είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Κυνουρίας. Απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, χτισμένο σε μία εύκρατη πεδιάδα γεμάτη από ελαιόδενδρα και εσπεριδοειδή. Οι κάτοικοι του είναι Τσάκωνες, απόγονοι εκδωρισθέντων Λακώνων και μιλούν μία από τις παλιότερες διαλέκτους ανά τον κόσμο, την τσακώνικη. Η γραφική αρχιτεκτονική του Λεωνιδίου, με τα πολλάαρχοντικά στο κέντρο της πόλης, με χαρακτηριστικά χρώματα στο εσωτερικό τους, με τους πύργους του και τις ιστορικής σημασίας εκκλησίες του, κάνουν το Λεωνίδιο έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς της περιοχής.
ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ
Σε υψόμετρο 900 μέτρων, ανάμεσα σε δάση με καστανιές, πλατάνια και έλατα βρίσκουμε την Καστάνιτσα, έναν από τους πιο παραδοσιακούς οικισμούς.Πετρόκτιστα ολόλευκα σπιτάκια με έντονα χρώματα στις πόρτες και στα παράθυρα, λουλουδιασμένες αυλές, κατάλευκα καλντερίμια και εκπληκτική θέα από το ψηλότερο μέρος του οικισμού. Παλιότερα φημιζόταν για την παραγωγή του ασβέστη και την καλλιέργεια κάστανου. Τα τελευταία χρόνια ο οικισμός έχει να αντιμετωπίσει την αποδημία και το γενικότερο κοινωνικοοικονομικό μαρασμό, αφού μεγάλος αριθμός κατοίκων τον έχουν εγκαταλείψει αναζητώντας κάτι πιο επικερδές σε αστικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής.
ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
Μόλις 38 χιλιόμετρα από την Τρίπολη υπάρχει ένα γραφικό κεφαλοχώρι του Πάρνωνα, ο Άγιος Πέτρος. Χωριό χιλίων κατοίκων, ωστόσο, εκεί υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για τους επισκέπτες με ξενοδοχείο, ταβέρνες, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία. Η συμβολή του Αγίου Πέτρου κατά την επανάσταση ήταν σημαντική, αφού πολλοί κάτοικοι του πήραν μέρος στις μάχες του Βαλτετσίου, των Δολιανών και των Βερβαίνων. Προσφέρεται για πεζοπορία και ορειβασία, αφού από εκεί ξεκινάνε μονοπάτια για τις κορυφές του Πάρνωνα και τοορειβατικό καταφύγιο.
ΚΑΣΤΡΙ
Περιτριγυρισμένο από δάση και πολλά νερά, κρυμμένο σε καστανιές, πλατάνια και κερασιές και 25 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, βρίσκεται το Καστρί, ένα γραφικό χωριό, με λιγότερους από 700 κατοίκους. Από την κεντρική πλατεία του φαίνεται το φαράγγι και τα βουνά του Πάρνωνα. Από το Καστρί ξεκινάει μια πανέμορφη ορεινή διαδρομή που περνάει από τα χωριά Βούρβουρα και Καρυές και καταλήγει στο δρόμο Σπάρτης – Τρίπολης.
ΣΙΤΑΙΝΑ
Η γραφικότατη Σίταινα, βρίσκεται σκαρφαλωμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 700 μέτρων και στεφανωμένη από πυκνό ελατόδασος. Αριστερά της είναι το φαράγγι του Λούλουγκα και δεξιά της, σε υψόμετρο 1934 μέτρων η ψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα, η “Μεγάλη Τούρλα”. Το χωριό έχει παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια, και διασώζει παλιούς μουλαρόδρομους, γραφικά πέτρινα αλώνια και πηγάδια. Είναι χτισμένο αριστερά και δεξιά της καταπράσινης ρεματιάς του Βρασιάτη, που το χωρίζει σε δύο συνοικίες.
ΠΡΑΣΤΟΣ
Παλιά και ιστορική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Ο οικισμός διαθέτει όλη τηντοπική γραφική αρχιτεκτονική, όπως τοξωτά εξώθυρα, στενά παράθυρα, διακοσμητική θυρίδα και χτιστή σκάλα. Το χειμώνα δεν κατοικείται, αλλά το καλοκαίρι πολλοί κάτοικοι από διπλανά χωριά διατηρούν εκεί την εξοχική τους κατοικία.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μονοπάτια μπορείτε να επισκεφτείτε και το Δίκτυο των Πεζοπορικών Διαδρομών του Πάρνωνα εδώ και το εδώ.