Ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού συνέδραμε στις μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών οι οποίες πραγματοποιούνται ταυτόχρονα το 2ο και 3ο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου σε πολλές χώρες υπό τον συντονισμό της Wetlands International. Στo πλαίσιο της προσπάθειας αυτής συνεργάστηκε και φέτος με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, υπεύθυνο φορέα για τις καταμετρήσεις στη χώρα μας.
Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012 ο Φορέας Διαχείρισης παρείχε τον εξοπλισμό παρακολούθησης που διαθέτει (κιάλια, τηλεσκόπια, φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερα κλπ) καθώς και 8 άτομα από το προσωπικό του και συνεργάστηκε με τον υπεύθυνο εθελοντή της ΕΟΕ, κ. Τάκη Λεοντίδη. Με σχετικά χαμηλή θερμοκρασία (περί τους 4 βαθμούς) αλλά χωρίς βροχή, πραγματοποιήθηκε η καταμέτρηση, από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι στις περιοχές Μουστού, Χεροννησίου και Κάτω Βερβένων.
Μέσα από τις καταμετρήσεις αποδείχτηκε ότι ο υγρότοπος Μουστού, αν και σχετικά περιορισμένος σε έκταση (καλύπτει μόλις 1.600 στρ.) εμφανίζει σημαντική ποικιλότητα τόσο σε παρυδάτια και υδρόβια πουλιά, όσο και σε αρπακτικά. Συμπερασματικά, ο Μουστός αναδεικνύεται για άλλη μια φορά ως χώρος εξέχουσας σημασίας για την ορινιθοπανίδα σε ολόκληρη την περιοχή του Πάρνωνα.
Συγκεκριμένα, καταγράφηκε μεγάλος αριθμός σε είδη όπως η φαλαρίδα (Fulica atra), η νερόκοτα (Gallinula chloropus), ο καστανοκέφαλος γλάρος (Larus ridibundus), το νανοβουτηχτάρι (Tachybaptus ruficollis), το σφυριχτάρι (Anas Penelope), η πρασινοκέφαλη πάπια (Anas platyrhynchos), το κιρκίρι (Anas crecca), η αλκυόνη (Alcedo atthis) και σημαντικοί αριθμοί ειδών όπως ο κορμοράνος (Phalacrocorax carbo), η χουλιαρόπαπια (Anas clypeata), ο σταχτοτσικνιάς (Ardea cinerea), ο αργυροτσικνιάς (Egretta alba), το γκισάρι (Aythya ferina) και το σκουφοβουτηχτάρι (Podiceps cristatus).
Επίσης σημαντική είναι και η παρουσία αρπακτικών όπως η αετογερακίνα (Buteo rufinus), η κοινή γερακίνα (Buteo buteo), ο καλαμόκιρκος (Circus aeruginosus) και παρυδάτιων πουλιών όπως ο θαλασσοσφυριχτής (Charadrius alexandrinus), ο κοκκινοσκέλης (Tringa totanus), η ραβδοσκαλίθρα (Limicola falcinellus) και η τουρλίδα (Numenius arquata).
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας
Πληροφορίες: Πανταζή Αικατερίνη
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr
O Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 απόφαση (ΦΕΚ 1056/Β/10-3-2022)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (http://www.fdparnonas.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Parnon, Moustos, Mainalon & Monemvasia Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 (GG 1056/Β/10-3-2022)
The website of Management Unit of The Southern Peloponnese Protected Areas is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
The present website of the ex-Management Body (http://www.fdparnonas.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr