Τα κύρια αποτελέσματα του έργου LIFE PINUS στον Πάρνωνα Λακωνίας μέσω μιας δομημένης προσέγγισης, με στόχο την αποκατάσταση των δασών μαύρης πεύκης (Pinus nigra) στις καμένες εκτάσεις της περιοχής που υπέστησαν τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών του 2007, αλλά και την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και της τοπικής κοινωνίας για αντίστοιχες δράσεις, παρουσιάστηκαν σε επιστημονική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, από το Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού και το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, ο Γενικός Διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων κ. Κανταρτζόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΚΒΥ κ. Ντάφης και ο υπεύθυνος του έργουκ. Κακούρος. Πέραν των προαναφερθέντων, παρόντες στην επιστημονική συνάντηση που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013, με επιτόπια επίσκεψη στην περιοχή του έργου στον Πάρνωνα, ήταν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μονεμβασίας, Διευθυντής της Διεύθυνσης Αναδασώσεων και Ορεινής Υδρονομίας της Ειδικής Γραμματείας Δασών κ. Ντινόκας, η Διευθύντρια Δασών Λακωνίας κα. Σιμάδη, ο Διευθυντής Δασών Μεσσηνίας κ. Σωτηρόπουλος, ο δασάρχης Σπάρτης κ. Ζάκκας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείουκ. Γραφάκος, εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων στο έργο φορέων και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στη μακρόχρονη εμπειρία και στην πρακτική εφαρμογή των δράσεων για την πρόληψη και για την αποκατάσταση καμένων δασικών εκτάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο αναφέρθηκε ο δασολόγος κ. Στάμου από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων της Ειδικής Γραμματείας Δασών. Ο κ. Στάμου εξήγησε τις γραφειοκρατικές και οικονομικές δυσκολίες των 29 έργων αναδασώσεων, συνολικού προϋπολογισμού 27 εκ. ευρώ, που συντονίζει η Ειδική Γραμματεία Δασών ανά την Ελλάδα εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου εκτέλεσης των έργων και, κυρίως, εξαιτίας της περιστολής των κρατικών χρηματοδοτήσεων, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργασίας των υπηρεσιών και των φορέων με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να ενισχυθεί η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και να επιτευχθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων.
Τις δράσεις του έργου LIFE PINUS για την αποκατάσταση των καμένων δασών μαύρης πεύκης στον Πάρνωνα μέσω μιας δομημένης προσέγγισης παρουσίασε ο υπεύθυνος του έργου, δασολόγος κ. Κακούρος, από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων. Ο κ. Κακούρος αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα των δασών μαύρης πεύκης και στη σπουδαιότητά τους στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όπου καλύπτουν πάνω από 200.000 εκτάρια, αντιπροσωπεύοντας το 30% της έκτασης του τύπου οικοτόπου στο δίκτυο Natura 2000 στην Ευρώπη. Επίσης, ο κ. Κακούρος ανέλυσε τους δύο κύριους σκοπούς του έργου, που αφορούν αφενός στην επίδειξη της εφαρμογής μιας δομημένης προσέγγισης, δηλαδή ενός νέου τρόπου σχεδιασμού των αναδασώσεων και αφετέρου στην αποκατάσταση των δασών μαύρης πεύκης στον Πάρνωνα. Παρουσίασε τις κατηγορίες δράσεων του έργου (προετοιμασίας, διοίκησης, δημοσιοποίησης και ευαισθητοποίησης κτλ.) και έκανε ξεχωριστή μνεία στο πρόγραμμα παρακολούθησης που περιλαμβάνει το έργο, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει επιστημονική παρακαταθήκη και μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας για ανάλογα έργα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Για το σύνολο των δράσεων αποκατάστασης των δασών μαύρης πεύκης στον Πάρνωνα μίλησε η Διευθύντρια Δασών Λακωνίας κα. Σιμάδη, με ξεχωριστές αναφορές στις κατά τόπους δράσεις στις καμένες εκτάσεις. Το νομικό πλαίσιο των αναδασώσεων και τη στρατηγική τους εξήγησε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αναδασώσεων και Ορεινής Υδρονομίας της Ειδικής Γραμματείας Δασών κ. Ντινόκας.
Τις δράσεις πληροφόρησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του έργου αποκατάστασης των δασών μαύρης πεύκης στον Πάρνωνα παρουσίασε η εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού κα. Πανταζή. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν τη δημιουργία δίγλωσσης ιστοσελίδας του έργου (στα ελληνικά και στα αγγλικά, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.parnonaslife.gr), την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου (στα ελληνικά και στα αγγλικά), καθώς και την παραγωγή κινηματογραφικής ταινίας, με τίτλο «Το ταξίδι του σπόρου» (στα ελληνικά και στα αγγλικά), με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για το οικολογικό δίκτυο Natura 2000 και το πρόγραμμα Life+.
Ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Το ταξίδι του σπόρου» και πρόγραμμα ομιλιών επιστημόνων. Ο κ. Καζάνης, διδάκτορας βιολογίας, επιμελητής Βοτανικού Μουσείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για την αποκατάσταση των καμένων δασών ορεινών μεσογειακών κωνοφόρων. Στη συνέχεια ακολούθησε η εισήγηση του κ. Σωτηρόπουλου, Διευθυντή Δασών Μεσσηνίας, αναφορικά με τα αποτελέσματα και τα πρώτα συμπεράσματα από την αποκατάσταση του δάσους μαύρης πεύκης και κεφαλληνιακής ελάτης του δάσους Ταϋγέτου. Ακολούθησε ο κ. Αθανασίου, περιβαλλοντολόγος, υποψήφιος διδάκτορας Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, σχετικά με τα σενάρια διάδοσης δασικής πυρκαγιάς στον Πάρνωνα και τις καμένες εκτάσεις της πυρκαγιάς της 23ης Αυγούστου 2007. Οι εισηγήσεις της ημέρας ολοκληρώθηκαν με την εφαρμογή μεθόδων πολυκριτηριακής ανάλυσης για την οριοθέτηση περιοχών φυσικής και τεχνητής αναγέννησης στο Δάσος Ταϋγέτου από τον κ. Αγγελόπουλο, Δασολόγο της Διεύθυνσης Δασών Μεσσηνίας.
Την δεύτερη μέρα της συνάντησης, την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013, πραγματοποιήθηκε με το λεωφορείο του Δασαρχείου Σπάρτης η μετάβαση στην περιοχή του έργου στον Πάρνωνα όπου περίπου 30 συμμετέχοντες επισκέφτηκαν επιλεγμένες αναδασωτέες περιοχές, επιφάνειες παρακολούθησης της αναδάσωσης (τόσο της τεχνητής όσο και της φυσικής αναγέννησης), και υδατοδεξαμενές του Δασαρχείου. Η επίσκεψη πεδίου ολοκληρώθηκε στο καταφύγιο του Δασαρχείου Σπάρτης στη θέση Αρνόμουσγα.
Ευχαριστούμε θερμά το Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς για την παραχώρηση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, όπου πραγματοποιήθηκε η επιστημονική συνάντηση.
Για να δείτε video με φωτογραφικό υλικό της συνάντησης πατήστε εδώ:http://www.youtube.com/watch?v=SW9gUQSKEW0&feature=youtu.be ή εδώ:https://vimeo.com/66552516. Για πλάνα από τη συνάντηση πατήστε εδώ:http://vimeo.com/66890296
*** Το έργο LIFE PINUS «Αποκατάσταση δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR2520006) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης» υλοποιείται από το ΕΚΒΥ, το Δασαρχείο Σπάρτης/Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, τον Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Το έργο χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, τον δικαιούχο και τους εταίρους ***
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Πληροφορίες: Πανταζή Αικατερίνη, Μπόγλης Αργύρης
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr
O Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 απόφαση (ΦΕΚ 1056/Β/10-3-2022)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (http://www.fdparnonas.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Parnon, Moustos, Mainalon & Monemvasia Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 (GG 1056/Β/10-3-2022)
The website of Management Unit of The Southern Peloponnese Protected Areas is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
The present website of the ex-Management Body (http://www.fdparnonas.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr