Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου, οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδος διοργάνωσαν πληθώρα δράσεων & εκδηλώσεων, από 3 έως 17 Ιουνίου, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το ρόλο που διαδραματίζει το φυσικό περιβάλλον στην κοινωνική και οικονομική ζωή μιας περιοχής.
Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, πραγματοποιήθηκαν από τους Φορείς Διαχείρισης εντός των Προστατευομένων Περιοχών περιηγήσεις και βιωματικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, ημερίδες, εκθέσεις φωτογραφιών και ζωγραφικής, επισκέψεις σε σχολεία. Ο στόχος κοινός, η ανάδειξη της αξίας και της ομορφιάς του φυσικού μας περιβάλλοντος και της ανάγκης προστασίας του.
Η διατήρηση, προστασία και διαχείριση των φυσικών οικοτόπων και ειδών, αποτελούν υποχρέωση προς τις μελλοντικές γενιές, κάτι που έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα όχι μόνο σε θεσμικό αλλά και πρακτικό επίπεδο με την πολυετή λειτουργία των Φ.Δ. Προστατευόμενων Περιοχών. Η πρακτική αυτή είναι σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή πολιτική σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης, και έχει ενισχυθεί σημαντικά από την Ε.Ε. με τη διάθεση προς τη χώρα μας σημαντικών οικονομικών πόρων
Οι Προστατευόμενες Περιοχές στις οποίες λειτουργούν Φορείς Διαχείρισης, δεν αποτελούν «κλειστές» ή «νεκρές» περιοχές στις οποίες δεν επιτρέπονται ανθρώπινες δραστηριότητες. Αντίθετα, οι περιοχές αυτές αποτελούν, βασικό μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης και απόκτησης συγκριτικού πλεονεκτήματος για τις τοπικές κοινωνίες μέσα στην παγκόσμια οικονομική κλίμακα που κινούμαστε σαν Κράτος. Σε πολλές περιπτώσεις οι Φ.Δ. έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών με συγκεκριμένες δράσεις και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των περιοχών τους όχι μόνο σε Εθνικό αλλά και Διεθνές Επίπεδο. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν υποστήριξη βιώσιμων δραστηριοτήτων και ανάπτυξη συστήματος σήματος ποιότητας για προϊόντα και υπηρεσίες, προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, κατάρτιση εξειδικευμένων κωδίκων ορθής γεωργικής πρακτικής, πρωτοποριακή αντιμετώπιση σε θέματα ρύπανσης, παραγωγή & διάθεση ενημερωτικού υλικού, συμμετοχή σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, περιβαλλοντική εκπαίδευση κ.ά.
Επομένως, ο ρόλος των Φορέων Διαχείρισης και στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα καθοριστικός για τη διατήρηση, προστασία και διαχείριση των φυσικών οικοτόπων και ειδών, και την παράλληλη προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και των καινοτόμων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον.
Για να δείτε το αναλυτικό δελτίο τύπου όλων των Φορέων Διαχείρισης, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού εδώ: http://www.fdparnonas.gr/files/Analitiko%20Deltio%20Tipou%20FDs.pdf
O Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 απόφαση (ΦΕΚ 1056/Β/10-3-2022)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (http://www.fdparnonas.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Parnon, Moustos, Mainalon & Monemvasia Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 (GG 1056/Β/10-3-2022)
The website of Management Unit of The Southern Peloponnese Protected Areas is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
The present website of the ex-Management Body (http://www.fdparnonas.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr