Καθώς η πλειονότητα των μεταναστευτικών πουλιών αναχωρεί προς νοτιότερους γεωγραφικούς προορισμούς κατά τη διάρκεια της τρέχουσας φθινοπωρινής περιόδου, διάφορα είδη πτηνών «γέμισαν» με την απαράμιλλη ομορφιά τους τη λιμνοθάλασσα του Μουστού, προκαλώντας τον θαυμασμό των επισκεπτών, την Κυριακή 2.10.2016, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών (EuroBirdwatch16).
Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, πιστός στο ραντεβού, για 5η συνεχόμενη χρονιά, διοργάνωσε με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού και σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, εκδήλωση στον υγρότοπο Μουστού που περιελάμβανε εξόρμηση για παρατήρηση, αναγνώριση και καταγραφή ειδών πουλιών, ενημέρωση του κοινού για τη μετανάστευση, εργαστήρι χειροτεχνίας για τα παιδιά καθώς και επανένταξη πουλιών στο φυσικό τους περιβάλλον, σε συνεργασία με το Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ. Το γενικό θέμα της φετινής γιορτής (1-2/10) αφορούσε στην προστασία των μεταναστευτικών πουλιών και των βιοτόπων τους, με σκοπό να δοθεί το μήνυμα του πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται, οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση καθώς και οι μεταναστευτικές τους διαδρομές.
Από τις 10:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι ο Φορέας Διαχείρισης προσφέροντας τον ειδικό εξοπλισμό παρακολούθησης (κιάλια, τηλεσκόπια) και τα βοηθήματα (έντυποι οδηγοί αναγνώρισης, φωτογραφικό υλικό) που διαθέτει, έδωσε για άλλη μια φορά την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες να απολαύσουν ένα στιγμιότυπο της μετανάστευσης των πουλιών και να ενημερωθούν για τα σπάνια και προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας που φιλοξενούνται στην περιοχή. Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κόσμου, κάτοικοι της περιοχής αλλά και επισκέπτες, καθώς και αρκετά από τα μέλη της ομάδας ιχνηλατών, από το 3ο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων της Τρίπολης.
Στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε παράλληλα και η αναλυτική καταγραφή των υδρόβιων ειδών και άλλων ειδών πτηνών που ενδεικτικά περιλάμβαναν για την περίπτωση του Μουστού τα: Αλκυόνα Alcedo atthis, Σταχτοτσικινάς Ardea cinerea, Νανοβουτηχτάρι Tachybaptus ruficollis, Νερόκοτα Gallinula chloropus, Φαλαρίδα Fulica atra, Πρασινοκέφαλη πάπια Anas platyrhynchos, Σφυριχτάρι Anas penelope, Κιρκίρι Anas crecca, κ.α.
O Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 απόφαση (ΦΕΚ 1056/Β/10-3-2022)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (http://www.fdparnonas.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Parnon, Moustos, Mainalon & Monemvasia Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 (GG 1056/Β/10-3-2022)
The website of Management Unit of The Southern Peloponnese Protected Areas is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
The present website of the ex-Management Body (http://www.fdparnonas.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr