Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καστάνιτσας
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καστάνιτσας στεγάζεται στο κτήριο όπου λειτούργησε το Δημοτικό Σχολείο του χωριού το οποίο είναι κτισμένο το 1870. Οι επισκέπτες στο Κέντρο Ενημέρωσης μπορούν να ενημερωθούν για την προστατευόμενη περιοχή με έμφαση στη μακρόχρονη παρουσία του ανθρώπου στον Πάρνωνα, για τα φυσικά μνημεία της περιοχής, για την αρχιτεκτονική της Καστάνιτσας και τα κυριότερα αξιοθέατά της, αλλά και για την Τσακώνικη διάλεκτο.
Η επίσκεψη στο Κέντρο Ενημέρωσης μπορεί να συνδυαστεί με μια βόλτα στον παραδοσιακό οικισμό και στα ερείπια του Βυζαντινού Πύργου που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του χωριού με πανοραμική θέα σε όλο τον οικισμό, αλλά και με περιήγηση σε μονοπάτια που διασχίζουν το περίφημο, από άποψη φυσικής ομορφιάς, καστανόδασος.
Η Καστάνιτσα βρίσκεται κοντά στα σύνορα των νομών Αρκαδίας – Λακωνίας. Από εθνική οδό Αθηνών – Τρίπολης ακολουθείτε την διαδρομή προς Άργος – Άστρος – Άγιο Ανδρέα – Καστάνιτσα (περίπου 200 χλμ. από Αθήνα). Μια δεύτερη διαδρομή για Καστάνιτσα από το Άστρος είναι από τα χωριά Πλάτανος – Σίταινα – Καστάνιτσα (30 χλμ.). Κοντινότερα χωριά σε αυτή είναι η Σίταινα που βρίσκεται βορειότερα της σε απόσταση 6 χλμ. και ο Πραστός που βρίσκεται ανατολικότερα σε απόσταση 7 χλμ.
Για να κατεβάσετε την Αίτηση χορήγησης Άδειας Ξενάγησης πατήστε εδώ.
Στους χώρους του Κέντρου, λειτουργούν:
- Αίθουσα Έκθεσης Ερμηνείας Περιβάλλοντος
- Χώρος εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων
- Γραφείο προσωπικού και βοηθητικοί χώροι
Βασικοί θεματικοί άξονες, στους οποίους βασίζεται η Έκθεση, είναι οι ακόλουθοι:
- Η θέση του Πάρνωνα στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου.
- Η μακρόχρονη παρουσία του ανθρώπου στον Πάρνωνα, η καλή προσαρμογή του στις τοπικές συνθήκες, η επίδρασή του στα φυτά και τα ζώα.
- Η ανάγκη για διατήρηση της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πάρνωνα.
Αποστάσεις
Για να έρθετε στην Καστάνιτσα η απόσταση είναι:
- Από Αθήνα 205 χλμ
- Από Τρίπολη 71 χλμ
- Από Σπάρτη 55 χλμ
Καστάνιτσα
Η Καστάνιτσα είναι ένα από τα αρχαιότερα υπάρχοντα ορεινά Κυνουριακά χωριά του Πάρνωνα και σύμφωνα με τα γραπτά κείμενα και το αρχαιότερο Τσακωνοχώρι. Θεωρείται ένας από τους ομορφότερους παραδοσιακούς διατηρητέους οικισμούς της Πελοποννήσου, όπου οι παλιότεροι ακόμα μιλούν την Τσακώνικη διάλεκτο. Πιο συγκεκριμένα αποτελεί έναν από τους τέσσερις χαρακτηρισμένους ως παραδοσιακούς οικισμούς που διαθέτει ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας σύμφωνα με το ΦΕΚ 908/΄Δ/13-11-1998 (με λοιπούς τον Άγιο Πέτρο, τον Πλάτανο και τον Πραστό).
Είναι ιδανικό μέρος για ηρεμία και περιπατητικό τουρισμό. Μια πεζοπορία στους δασικούς δρόμους και στα μονοπάτια γύρω από το πυκνό και παρθένο δάσος από καστανιές και έλατα είναι μοναδική εμπειρία.
Το χωριό είναι σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 840 μέτρων. Διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή τσακώνικη αρχιτεκτονική με τα χαρακτηριστικά πυργόσπιτα και τις στέγες από τοπικό σχιστόλιθο. Στην κορυφή του βόρειου υψώματος πάνω από τον οικισμό, διατηρούνται ερείπια του παλιού πύργου που χτίστηκε από Βυζαντινούς του Δεσποτάτου του Μυστρά, τον 14ο αιώνα με σκοπό την οχύρωση της περιοχής.
Η Καστάνιτσα ήταν γνωστή για την παραγωγή της σε ασβέστη, που ψηνόταν σε παραδοσιακά καμίνια, ενώ σήμερα τα σπίτια, οι αυλές και οι εκκλησίες συνεχίζουν να είναι ασβεστωμένα και λευκά.
Επίσης, το χωριό είναι διάσημο για τα κάστανα που πιθανόν του χάρισαν και το όνομά του. Το μεγάλο καστανόδασος που το περιβάλλει έχει έκταση 4.500 στρέμματα και στο παρελθόν η σοδειά έφτανε τους 400 τόνους, όπως επίσης και για την γιορτή καστάνου που ξεκίνησε το 1983 και έχει πλέον καθιερωθεί από τις σημαντικότερες γιορτές καστάνου στην Ελλάδα. Πραγματοποιείται κάθε τελευταίο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου και προσελκύει επισκέπτες από όλη την χώρα.