Facebook Twitter YouTube Contact

18 Οκτ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες πεδίου για την 3η φάση του έργου «Δράσεις βελτίωσης καθεστώτος διατήρησης των προστατευόμενων ειδών ιχθυοπανίδας Squalius keadicus (Κινδυνεύον) και Pelasgus laconicus (Κρισίμως Κινδυνεύον) στον ποταμό Ευρώτα», που υλοποιείται από τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας με ανάδοχο το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων & Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εργασιών του έργου, σε αυτή τη φάση διεξήχθησαν διάφορες υδρολογικές και ιχθυολογικές δράσεις τόσο για τη βελτίωση των ενδιαιτημάτων των απειλούμενων ειδών ιχθυοπανίδας του Ευρώτα στην περιοχή του Βρονταμά, όσο και για τον εμπλουτισμό των πληθυσμών τους στη λεκάνη του Βασιλοπόταμου, αλλά και για τη δημιουργία αποθεμάτων τους στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ. Πιο συγκεκριμένα, διεξήχθησαν:

  • Εργασίες στην περιοχή του Βρονταμά, για τη βελτίωση του υδρολογικού καθεστώτος και τη διαμόρφωση κατάλληλων ενδιαιτημάτων και υδρομορφολογικών συνθηκών (βέλτιστο βάθος και ταχύτητα νερού) με σκοπό τη δημιουργία «θερινών καταφυγίων» για τα ψάρια του Ευρώτα, τα οποία θα αυξήσουν την πιθανότητα επιβίωσης των απειλούμενων ειδών-στόχωνkeadicus και P. laconicus, σε συνθήκες χαμηλής ροής.
  • Εργασίες στην περιοχή των πηγών του Βασιλοπόταμου, για τη μείωση/εξάλειψη του εισβολικού κουνουπόψαρου Gambusia holbrooki.
  • Σύλληψη ατόμων των ειδών στόχων από περιοχές που χαρακτηρίζονται από διαλείπουσα ροή στον κυρίως ρου του Ευρώτα και απελευθέρωσή τους σε ενδιαιτήματα μόνιμης ροής στη λεκάνη του Βασιλοπόταμου, που πληρούν τις οικολογικές απαιτήσεις των ειδών-στόχων. Επισημαίνεται ό,τι, το είδος S. keadicus, ενώ σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες εντοπιζόταν στον Βασιλοπόταμο, δεν εντοπίστηκε κατά τις εκτεταμένες δειγματοληψίες του παρόντος έργου, με την παραπάνω δράση να στοχεύει στην επανεισαγωγή του.
  • Σύλληψη και μεταφορά ενός μικρού αριθμού ατόμων των δύο απειλούμενων ειδών-στόχων στα ενυδρεία των εγκαταστάσεων του ΕΛΚΕΘΕ για τη δημιουργία αποθέματος.

Όλες οι παραπάνω δράσεις υλοποιήθηκαν εξ ολοκλήρου στα υδάτινα συστήματα της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000 (ΕΖΔ-πΤΚΣ[1] – Εκβολές Ευρώτα, Περιοχή Βρονταμά και θαλάσσια Περιοχή Λακωνικού Κόλπου, κωδικός: GR 2540003).

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Υποέργου (1) «Διαχειριστικές Δράσεις για την Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας» της πράξης «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας για Δράσεις Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων» του Ε.Π. Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. 2014-2020, και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ) στο πλαίσιο του Ε.Π. «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» 2014-2020 από τις πιστώσεις του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων της ΣΑΕ: 2019ΣΕ27510010.

Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας
Πληροφορίες: Αναστόπουλος Δήμος
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021 (εσωτ. 3), Fax: 27550 22806  Email: info(at)fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr
Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων & Εσωτερικών Υδάτων

Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών
Πληροφορίες: Καλογιάννη Ελένη
46,7 χλμ. Λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου,
190 13, Ανάβυσσος
Τηλ: 2291076390, Fax: 2291076419
Email: ekalog(at)hcmr.gr, Web: https://imbriw.hcmr.gr/

 

[1] ΕΖΔ: Ειδική Ζώνη Διατήρησης-πΤΚΣ: προτεινόμενος Τόπος Κοινοτικής Σημασίας.