Την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα ένα απειλούμενο με εξαφάνιση είδος, τον Σπιζαετό, είχαν οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Άστρους και Αγίου Ανδρέα-Πραστού, στην Αρκαδία από τη Μονάδα Διαχείρισης (ΜΔ) Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου. Η Ε’ και Στ’ τάξη των δύο σχολείων ξεκίνησαν τη νέα δράση ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας, με ειδικό θέμα ένα από τα χαρακτηριστικότερα είδη των αρπακτικών πουλιών που απαντούν μεταξύ άλλων στον ορεινό όγκο και τα απόκρημνα βράχια του Πάρνωνα και τα όρη της Ανατολικής Λακωνίας.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους φιλοξένησε κατά το διήμερο 28-29/03 τους μαθητές από τον Δημοτικό Σχολείο Άστρους, ενώ στις 08/04 τα στελέχη της ΜΔ επισκέφθηκαν το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα – Πραστού στο πλαίσιο υλοποίησης του δίωρου περιβαλλοντικού προγράμματος. Μέσα από τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες και το επιδαπέδιο παιχνίδι που περιλαμβάνονται στο Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Σπιζαετός, ο αετός της Μεσογείου» που δημιούργησε η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE Bonelli eastMed, οι μαθητές έμαθαν για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δυναμικού αυτού αετού αλλά και μοιράστηκαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με την προστασία των πληθυσμών του που έχουν απομείνει στην ελληνική ύπαιθρο. Επιπλέον, με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών πραγματοποιήθηκε μια επιλογή από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό[1] το οποίο στο σύνολό του αποτελείται από επιδαπέδιο παιχνίδι, περιβαλλοντικές δραστηριότητες για την υλοποίηση στην τάξη και στην ύπαιθρο, καθώς και εκπαιδευτικές αφίσες. Γενικός σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η ενίσχυση της εκπαιδευτικής κοινότητας ώστε να αναλάβει πρωτοβουλία για την προστασία της τόσο σημαντικής και συνάμα απειλούμενης ομάδας των αετών.
Το Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του Προγράμματος LIFE Bonelli eastMed «Διαχείριση και Διατήρηση των Πληθυσμών του Σπιζαετού στην Ανατολική Μεσόγειο», στην ενότητα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (https://www.lifebonelli.eu/el/enimerwsi-ekpaideusi/periballontikh-ekpaideysh). Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.ornithologiki.gr/el/enhmerwsh-ekpaideush/perivallontiki-ekpaidefsi/gia-tous-ekpaideftikoys/ekpaideftika-programmata/137-spizaetos-o-aetos-tis-mesogeiou
Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
Email: mdpp.southernpeloponnese[at]necca.gov.gr
Web: https://new.necca.gov.gr – www.fdparnonas.gr
[1] Το υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Σπιζαετός, ο αετός της Μεσογείου» έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE Bonelli eastMed «Διαχείριση και Διατήρηση των Πληθυσμών του Σπιζαετού στην Ανατολική Μεσόγειο» (LIFE17 NAT/GR/000514).
O Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 απόφαση (ΦΕΚ 1056/Β/10-3-2022)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (http://www.fdparnonas.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Parnon, Moustos, Mainalon & Monemvasia Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 (GG 1056/Β/10-3-2022)
The website of Management Unit of The Southern Peloponnese Protected Areas is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
The present website of the ex-Management Body (http://www.fdparnonas.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr