Facebook Twitter YouTube Contact

01 Απρ

Ένα ακόμα συμβολικό καλωσόρισμα στην Άνοιξη και τα χελιδόνια προγραμματίστηκε εκ μέρους της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Στο πλαίσιο της χαρούμενης ανοιξιάτικης δράσης «Χελιδονίσματα 2022» οργανώθηκαν επισκέψεις στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕ) του Άστρους αλλά και σε σχολεία σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

  • 14.03 επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Άστρους (Γ’ τάξη, 22 μαθητές) στο ΚΠΕ Άστρους,
  • 15.03 επίσκεψη περιβαλλοντικής ενημέρωσης στο 9ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης (17 μαθητές),
  • 16.03 επίσκεψη περιβαλλοντικής ενημέρωσης στο 15ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης (Τμήμα 1 & Τμήμα 2, 40 μαθητές),
  • 17.03 επίσκεψη περιβαλλοντικής ενημέρωσης στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα – Πραστού (τάξεις Α’ & Β’ , 19 μαθητές)

Σκοπός του προγράμματος των χελιδονισμάτων είναι μικροί και μεγάλοι και πιο συγκεκριμένα τα παιδιά, να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τον ερχομό των χελιδονιών και το μακρύ τους ταξίδι φτιάχνοντας φωλιές από πηλό. Το περιεχόμενο του περιβαλλοντικού προγράμματος περιλάμβανε την προβολή της παρουσίασης με θέμα «Υποδεχόμαστε την Άνοιξη και τα χελιδόνια», με πληροφορίες για τα διάφορα είδη χελιδονιών που έρχονται στη χώρα μας, για τη μεταναστευτική διαδρομή που ακολουθούν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τις διατροφικές τους συνήθειες, για το πως κατασκευάζουν τις φωλιές τους, τι υλικά χρησιμοποιούν καθώς και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε, αλλά και την κατασκευή χελιδονοφωλιών και χαρτοκατασκευές με τη συμμετοχή των μαθητών.

Το ενημερωτικό υλικό του περιβαλλοντικού προγράμματος «Χελιδονίσματα»:

  • Οδηγίες κατασκευής χελιδονοφωλιάς,
  • Ενημερωτικό υλικό για τα χελιδόνια σε ηλεκτρονική μορφή,
  • Πατρόν της χελιδονοφωλιάς,

καθώς και η προμήθεια των υλικών της περιβαλλοντικής δράσης (πηλός αυτοσκληρυνόμενος στο χρώμα του χώματος, χάρτινα κουτιά ζαχαροπλαστείου/γωνίες, φωτοτυπίες με το ενημερωτικό υλικό και το πατρόν) καλύφθηκαν από τη Μονάδα Διαχείρισης. Η περιβαλλοντική δράση Χελιδονίσματα εντάσσεται στο εγκεκριμένο πρόγραμμα[1] περιβαλλοντικής ενημέρωσης που πραγματοποιεί η Μονάδα Διαχείρισης.

Οι εκδηλώσεις στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και οι επισκέψεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης στα σχολεία υλοποιούνται, τηρώντας τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19, υλοποιούνται κατόπιν πρότερης συνεννόησης με την Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου.

Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
Email: mdpp.southernpeloponnese[at]necca.gov.gr
Web: https://new.necca.gov.gr – www.fdparnonas.gr

[1] σχετικό το υπ. αριθμ. Φ1/ΔΣ/150257/158722/Δ7 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, περί της εγκρίσεως του αιτήματος του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πρόγραμμα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών/-τριών του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας», με τις προϋποθέσεις αυτής.