«ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ: Η Εμπειρία του Παρελθόντος πολύτιμος Οδηγός για το Μέλλον» ΖΑΚΥΝΘΟΣ, 4-6 Δεκεμβρίου 2015
Οι Σύνεδροι του Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου, μέλη Επιστημονικών Εταιρειών για την μελέτη και προστασία του Χερσαίου και Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (Ελληνική Οικολογική Εταιρεία – Ε.Ο.Ε., Ελληνική Βοτανική Εταιρεία – Ε.Β.Ε., Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία – Ε.Ζ.Ε.), Επιστήμονες σε Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα, Φορείς Διαχείρισης και Περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο. της Χώρας, Επιστημονικό δυναμικό εμπλεκόμενων Φορέων (Δήμος Ζακύνθου, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Αποκεντρωμένη Δοίκηση, Υ.ΠΕ.Ν., κ.λ.π.) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (π.χ. Δίκτυο Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών της Μεσογείου MedPAN), που άμεσα ή έμμεσα συμβάλουμε ενεργητικά στην Προστασία και Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών και του φυσικού περιβάλλοντος κρίνουμε ότι κύριο μέλημα της Ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι:
Α) Η μακροπρόθεσμη (τουλάχιστον σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας 2015-2020) διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και οικονομικής βιωσιμότητας των Φ.Δ.Π.Π. με την α) άμεση (εντός του τρέχοντος μηνός Δεκεμβρίου) εξασφάλιση Κρατικών Πόρων για τα πάγια έξοδα λειτουργίας τους, από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και/ή επιχορηγήσεις από το Πράσινο Ταμείο που να καλύπτουν τις δαπάνες για τα Πάγια Λειτουργικά Έξοδα των 28 Φ.Δ. της χώρας (ποσό περίπου 8.000.000 €/έτος), β) χρηματοδότηση δράσεων των Φ.Δ.Π.Π. από Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Κονδύλια (π.χ. Μέτρα του “Πλαισίου Δράσεων Προτεραιότητας για τις Π.Π.” – PAF, ΗΜΕΠΕΡΑΑ), γ) δυνατότητα εξεύρεσης και εξασφάλισης άντλησης ιδίων πόρων από τους Φ.Δ.Π.Π. μέσα από την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και προϊόντων, ανταποδοτικών οφελών από χρήσεις/δράσεις εντός των ορίων των Φ.Δ., κ.λ.π.
Β) Άμεση ρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το εργασιακό καθεστώς απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού των ΦΔΠΠ.
Οι προαναφερόμενες δράσεις θα συμβάλλουν στην αποφυγή της διακοπής λειτουργίας των Φ.Δ.Π.Π. μετά τις 31/12/2015, κάτι που σήμερα αποτελεί έναν ορατό κίνδυνο. Σε αντίθετη περίπτωση η Χώρα μας εκτίθεται ανεπανόρθωτα καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς υποχρεώσεις της.
Το Κείμενο αυτό αποτελεί ομόφωνη απόφαση και υιοθετείται από το σύνολο των συμμετεχόντων στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου που διοργανώθηκε από το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.
O Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 απόφαση (ΦΕΚ 1056/Β/10-3-2022)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (http://www.fdparnonas.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Parnon, Moustos, Mainalon & Monemvasia Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 (GG 1056/Β/10-3-2022)
The website of Management Unit of The Southern Peloponnese Protected Areas is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
The present website of the ex-Management Body (http://www.fdparnonas.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr