Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού γιορτάζει και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας με οργανωμένες επισκέψεις Σχολείων στην προστατευόμενη περιοχή και θεματικές παρουσιάσεις στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που λειτουργεί. Στις 19, 21 & 22 Μαρτίου πρόκειται να περιηγηθούν στην προστατευόμενη περιοχή περίπου 185 μαθητές από τα, 6ο Δημοτικό Σχολείο Άργους, 2ο Γυμνάσιο Γλυφάδας και 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου προκειμένου να ενημερωθούν μεταξύ άλλων για το δασικό οικοσύστημα του Πάρνωνα και το διαχρονικό του ρόλο στην τοπική κοινωνία, στην οικονομία και στο περιβάλλον.Η προστατευόμενη περιοχή στο σύνολό της χαρακτηρίζεται από υψηλή ποικιλότητα τύπων οικοτόπων και βλάστησης με περισσότερους από 20 τύπους οικοτόπων Ευρωπαϊκής σημασίας και Ελληνικού ενδιαφέροντος. Το Δασικό Σύμπλεγμα Πάρνωνα καταλαμβάνει τις πλαγιές του ορεινού όγκου του Πάρνωνα με κατεύθυνση από βορά προς νότο σε μια νοητή κορυφογραμμή που σχηματίζεται από τις κορυφές του, η οποία έχει μήκος περίπου 25 χιλιόμετρα. Ψηλότερη κορυφή του είναι η Μεγάλη Τούρλα (ή Κρόνιο), με υψόμετρο 1936μ. Υπάρχουν 10 ακόμα κορυφές πάνω από τα 1500 μ. Από αυτές οι σημαντικότερες είναι η μικρή Τούρλα (1800μ.), Γαϊτανοράχη (1801μ.), Προφήτης Ηλίας (1788μ.), Κορομπηλιά (1777μ.) και Πρετέτσι (1701μ.).Το Δασικό Σύμπλεγμα Πάρνωνα (52.473,80 ha), αποτελείται κυρίως από ψηλά δάση κεφαλληνιακής ελάτης (Abies cephalonica) και μαύρης πεύκης (Pinus nigra), με συνυπάρχοντα τα δάση δρυός, τα δάση με άρκευθους (Juniperus drupacea), τα δάση με πλάτανο (Platanus orientalis) και τα δάση καστανιάς (Castanea sativa).
Η κεφαλληνιακή ελάτη που εμφανίζεται στην περιοχή είναι ελληνικό ενδημικό είδος και επομένως ο οικότοπος του είναι μοναδικός και ιδιαίτερα σημαντικός. Επίσης, τα δάση μαύρης πεύκης συγκροτούν τύπο οικοτόπου προτεραιότητας, με εξαιρετική αντιπροσωπευτικότητα και διατήρηση καθώς και εξαιρετική συνολική αξία. Τα δάση πλατύφυλλης δρυός [Quercus conferta (frainetto)] του Πάρνωνα αποτελούν οικότοπο με καλή αντιπροσωπευτικότητα και διατήρηση καθώς και καλή συνολική αξία ενώ τα ενδημικά δάση με αρκεύθους στις βόρειες πλαγιές του όρους εκπροσωπούνται από τα μοναδικά στην Ελλάδα δάση με Juniperus drupacea (δρυπώδης άρκευθος ή δενδρόκεδρος), αποτελούν δάση μεγάλης οικολογικής αξίας. Τέλος, τα πλατανοδάση και οι καστανεώνες της προστατευόμενης περιοχής αποτελούν οικοτόπους με εξαιρετική, αντιπροσωπευτικότητα και διατήρηση καθώς και συνολική αξία.
Η αξία όλων ανεξαιρέτως των δασικών οικοσυστημάτων του Πάρνωνα σχετίζεται άμεσα με την αξία της προεξάρχουσας βιοποικιλότητας, την παροχή καταφυγίου και κάλυψης καθώς αποτελούν ενδιαίτημα για πολλά ζώα, αλλά επίσης και για πληθώρα φυτικών ειδών, με τη θέση τους ως διάδρομος ανάμεσα σε ανοιχτά άδενδρα τοπία και με την συμβολή τους στο μωσαϊκό χαρακτήρα του τοπίου.
Το δάσος δεν είναι μόνο δένδρα! Είναι μια πολυσύνθετη οντότητα (οικοσύστημα), όπου πολυποίκιλα στοιχεία συνυπάρχουν, συμβιώνουν, αλληλεπιδρούν, αλληλοαντιδρούν και τελικά, με την προϋπόθεση ότι δεν επιδρά ο άνθρωπος, καταφέρνουν να εξισορροπούν τις σχέσεις τους, παίζοντας έτσι σημαντικό ρόλο στη βιολογική ισορροπία μέσα στη φύση.
Το δάσος είναι περιουσία όλων και γι’ αυτό είναι ευθύνη και υπόθεση όλων μας να το προστατεύουμε!
O Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 απόφαση (ΦΕΚ 1056/Β/10-3-2022)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (http://www.fdparnonas.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Parnon, Moustos, Mainalon & Monemvasia Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 (GG 1056/Β/10-3-2022)
The website of Management Unit of The Southern Peloponnese Protected Areas is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
The present website of the ex-Management Body (http://www.fdparnonas.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr