Κάποιοι ίσως γνωρίζουν ότι το 2010 έχει οριστεί ως παγκόσμιο έτος για τη βιοποικιλότητα. Κι αυτό επειδή υπάρχει δυσοίωνη, πλην όμως καθολική παραδοχή μέσα στην επιστημονική κοινότητα, ότι ο ρυθμός απώλειάς της είναι σήμερα υψηλότερος από ποτέ. Κι ακόμη, ότι η ανάγκη να την προστατέψουμε είναι άμεση και επιτακτική. Γιατί βιοποικιλότητα, είναι η ίδια η ζωή.
Κάθε χρόνο η 28η Μαΐου είναι αφιερωμένη στη βιοποικιλότητα. Ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού συμμετέχει ως εταίρος στο έργο LIFE+, με τίτλο «Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR2520006) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης». Το έργο, του οποίου οι άλλοι εταίροι είναι το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ξεκίνησε αρχές του 2009 και θα ολοκληρωθεί το 2013, και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Τα δάση της μαύρης πεύκης είναι τύπος οικοτόπου προτεραιότητας σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ, επομένως σημαντικά για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι καμένες εκτάσεις των δασών μαύρης πεύκης του 2007 αντιστοιχούσαν στις νοτιότερες συστάδες του είδους στον Πάρνωνα, ο οποίος με τη σειρά του βρίσκεται στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο, μία από τις πιο ξηρές περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλα είδη πεύκων, όπως η χαλέπιος πεύκη, η φυσική αποκατάσταση των δασών μαύρης πεύκης είναι δυσκολότερη και πολύ πιο αργή λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του είδους.
Για τους λόγους αυτούς στο πλαίσιο του έργου LIFE θα αναπτυχθεί μια δομημένη, βήμα προς βήμα προσέγγιση, με σκοπό τον ακριβή σχεδιασμό και την αποτελεσματική αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων των δασών αυτών. Η προσέγγιση αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στον Πάρνωνα, ώστε να αποκατασταθούν τα δάση μαύρης πεύκης που κάηκαν το 2007 και έχει χαρακτήρα επίδειξης για όλες τις περιοχές της Ελλάδας όπου απαντούν τα δάση αυτά. Με την εφαρμογή της προσέγγισης αυτής θα αποκατασταθούν 2.900 στρέμματα και το έργο Life και ο Πάρνωνας θα συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας των δασών στην Πελοπόννησο που είναι ταυτόχρονα και μια από τις νοτιότερες περιοχές της Ευρώπης.
Επίσης, για την παρακολούθηση της εξέλιξης των καμένων εκτάσεων τα επόμενα έτη έχει ήδη εγκατασταθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο πειραματικών επιφανειών.
Ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, στα πλαίσια του έργου LIFE+ και με την συνεργασία του WWF-Ελλάς, θα προσπαθήσουν να μεταδώσουν το μήνυμα για την ανάγκη προστασίας των δασών μέσα από συζήτηση και περιβαλλοντικό παιχνίδι με τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου στο Γεράκι Λακωνίας, την Τετάρτη 26 Μαΐου, από ώρα 10:00 ως 13:15 και την Πέμπτη 27 Μαΐου, από ώρα 10:00 ως 11.30. Γιατί και στο πάρκο πιστεύουμε, κι ας είναι κοινότυπο, πως τα παιδιά είναι το μέλλον!
O Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 απόφαση (ΦΕΚ 1056/Β/10-3-2022)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (http://www.fdparnonas.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Parnon, Moustos, Mainalon & Monemvasia Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 (GG 1056/Β/10-3-2022)
The website of Management Unit of The Southern Peloponnese Protected Areas is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
The present website of the ex-Management Body (http://www.fdparnonas.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr