Καθώς η σχέση μας με το περιβάλλον δομείται από τα πρώτα χρόνια της σχολικής μας ζωής, στόχος του Τμήματος Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης και Δημοσιότητας είναι η διαμόρφωση στη συνείδηση των μαθητών ότι το φυσικό περιβάλλον αξίζει, πρέπει και μπορεί να προστατευθεί. Το χρησιμότερο εργαλείο για το σκοπό αυτό είναι η περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση με στόχο την ανάπτυξη στάσεων και συμπεριφορών που θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής και στην επιδίωξη της βιώσιμης ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό, ο Φορέας Διαχείρισης πραγματοποιεί ξεναγήσεις, παρουσιάσεις και δραστηριότητες, τόσο στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού και σε επιλεγμένα πεζοπορικά μονοπάτια της προστατευόμενης περιοχής, όσο και εντός των αιθουσών των σχολικών μονάδων στο πλαίσιο εκπαιδευτικών περιβαλλοντικών επισκέψεων.
Από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο αριθμός των μαθητών και των συνοδών εκπαιδευτικών που επισκέφθηκαν τα Κέντρα και περιηγήθηκαν σε επιλεγμένα πεζοπορικά μονοπάτια εντός της προστατευόμενης περιοχής, ήταν περίπου 650 για το διάστημα Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2012.
Αναλυτικότερα, έχουν ξεναγηθεί στην Περιοχή Απόλυτης Προστασίας του Υγροτόπου Μουστού και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Άργους, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας, το Δημοτικό Σχολείο Σελλασίας, το Γυμνάσιο Αγίου Ανδρέα, το 3ο και 4ο Γυμνάσιο Άργους. Επίσης, στην Περιοχή Απόλυτης Προστασίας του Δάσους με Δρυπώδη Άρκευθο (Juniperus drupacea) γύρω από τη Μονή Μαλεβής και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αγίου Πέτρου, έχουν ξεναγηθεί τα Δημοτικά Σχολεία Άστρους, Μελιγούς και Σελλασίας, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας και το 3ο Γυμνάσιο Άργους. Παράλληλα, το Τμήμα Πληροφόρησης έχει πραγματοποιήσει περιβαλλοντικές επισκέψεις στα Δημοτικά Σχολεία των Βερβένων και των Δολιανών και έχει ενημερώσει συνολικά 130 μαθητές για τα αξιόλογα οικολογικά και πολιτισμικά στοιχεία του Πάρνωνα, για τα σπάνια και ενδημικά φυτά, για τις τοποθεσίες με ιδιαίτερο ιστορικό, θρησκευτικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον αλλά και για προβλήματα που υποβαθμίζουν την προστατευόμενη περιοχή.
Η μεγάλη ανταπόκριση που έχουμε βιώσει ως τώρα από τους μαθητές, μας κάνει να προσδοκούμε πως όσο περισσότεροι μικροί μαθητές και νέοι ευαισθητοποιούνται και ασχολούνται με το ευρύτερο περιβάλλον της περιοχής τους, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος για την προστασία του και στο μέλλον.
Μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, ανάλογες δράσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται από τον Φορέα Διαχείρισης, καθώς η ενεργός συμμετοχή των μαθητών στις δράσεις μας, το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός τους μας ενθαρρύνει και μας ενδυναμώνει.
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας
Πληροφορίες: Αρβανίτης Διαμαντής, Αναστασιάδη Αγνή
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
Email: press@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr
O Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 απόφαση (ΦΕΚ 1056/Β/10-3-2022)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (http://www.fdparnonas.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Parnon, Moustos, Mainalon & Monemvasia Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 (GG 1056/Β/10-3-2022)
The website of Management Unit of The Southern Peloponnese Protected Areas is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
The present website of the ex-Management Body (http://www.fdparnonas.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr