Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού διοργάνωσε το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014, την πρώτη για τη φετινή χρονιά, εκδήλωση παρατήρησης και αναγνώρισης υδρόβιων πουλιών που βρίσκονται αυτήν την περίοδο στον υγρότοπο του Μουστού.Αρκετοί επισκέπτες παρατήρησαν διάφορα είδη πουλιών και ενημερώθηκαν για την εξέχουσα σημασία του υγροτόπου Μουστού για την ορνιθοπανίδα σε ολόκληρη την περιοχή του Πάρνωνα. Μικροί και μεγάλοι, συμμετέχοντας στη δράση αυτή εξοικειώθηκαν στην παρατήρηση και την αναγνώριση μεγαλόσωμων υδρόβιων πτηνών, όπως είναι τα είδη Ardea cinerea (σταχτοτσικνίας), Egretta garzetta (λευκοτσικνιάς) και Phalacrocorax carbo (κορμοράνος), καθώς και τα διάφορα είδη αφρόπαπιων με αντιπροσωπευτικά τα Anas platyrhynchos (πρασινοκέφαλη πάπια), Anas penelope (σφυριχτάρι), Anas clypeata (χουλιαρόπαπια), Anas strepera (Καπακλής) και το Anas crecca (κιρκίρι) που παρουσίασε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση (155 άτομα).
Παράλληλα, στο πλαίσιο των Μεσοχειμωνιάτικων Καταμετρήσεων Υδροβίων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) το υγροτοπικό σύμπλεγμα του Μουστού «σαρώθηκε» προκειμένου να καταγραφούν οι υδρόβιοι πληθυσμοί των πουλιών στις περιοχές α) λιμνοθάλασσα Μουστού, β) υγρότοπο Χερονησίου, γ) εκβολή του Τάνου ποταμού, δ) υγρότοπο περιοχής Ατσίγγανου και ε) έλος των Κάτω Βερβένων. Με σύμμαχο τον καλό καιρό, τα μέλη του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης, σε συνεργασία με τον επικεφαλής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) κ. Παναγιώτη Λεοντίδη πραγματοποίησαν παρατήρηση διάρκειας περίπου 5 ωρών με περπάτημα και αυτοκίνητα σε βατούς χωματόδρομους της περιοχής. Τα αποτελέσματα της καταμέτρησης αφορούν κυρίως σε υδρόβια και παρυδάτια είδη μεταναστευτικών πουλιών που διαχειμάζουν ή κάνουν ολιγοήμερη στάση στον υγρότοπο Μουστού για ξεκούραση και ανεφοδιασμό. Στη λίστα των καταμετρήσεων προστέθηκαν και άλλα είδη που αν και έχουν σχέση με τους υγροτόπους, ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες, όπως τα αρπακτικά και τα θαλασσοπούλια. Τα είδη αυτά αφορούν κυρίως στα Buteo buteo (γερακίνα), Circus aeruginosus (καλαμόκιρκος) αλλά και τα Larus ridibundus (καστανοκέφαλος γλάρος) και Larus cachinnans (ασημόγλαρος). Συνολικά η φετινή καταμέτρηση αφορά σε δέκα εννέα διαφορετικά είδη πουλιών ο πληθυσμός των οποίων ξεπέρασε συνολικά τα 890 άτομα.
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22025
Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr
O Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 απόφαση (ΦΕΚ 1056/Β/10-3-2022)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (http://www.fdparnonas.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Parnon, Moustos, Mainalon & Monemvasia Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 (GG 1056/Β/10-3-2022)
The website of Management Unit of The Southern Peloponnese Protected Areas is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
The present website of the ex-Management Body (http://www.fdparnonas.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr