Τριάντα επτά μαθητές και οκτώ καθηγητές του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων πραγματοποίησαν τριήμερη περιβαλλοντική εκδρομή στην προστατευόμενη περιοχή του Όρους Πάρνωνα – Υγροτόπου Μουστού (9 έως 11/4/2011). Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, ξεκίνησαν τις προγραμματισμένες δραστηριότητές τους και την γνωριμία τους με την τεράστια οικολογικής αξίας περιοχή, επισκεπτόμενοι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αγίου Πέτρου. Δύο εργαζόμενες του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού τους υποδέχθηκαν, και αφού τους μοίρασαν φυλλάδια του Φορέα με χρήσιμες πληροφορίες για την βιοποικιλότητα της προστατευόμενης περιοχής, ενημέρωσαν τους επισκέπτες για το ρόλο του Φορέα Διαχείρισης, καθώς και για τις περιοχές του Οικολογικού Πάρκου που λόγω των σημαντικών βιοτόπων τους έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης τονίστηκε η μεγάλη οικολογική και επιστημονική αξία των δασών με δενδρόκεδρους του όρους Πάρνωνα, λόγω του ότι είναι οι μοναδικές περιοχές στην Ευρώπη όπου εντοπίζεται το ασιατικό αυτό είδος, με σημαντικότερο το δάσος δενδρόκεδρου γύρω από τη Μονή της Μαλεβής, το οποίο έχει κηρυχθεί από το 1980 «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». Επίσης συζητήθηκε ο ρόλος του Υγροτόπου Μουστού στην ευρύτερη περιοχή και η ιδιαίτερη σπουδαιότητά του για τα μεταναστευτικά πουλιά καθώς αποτελεί τον μόνο αξιόλογου μεγέθους υγρότοπο στην Ανατολική Πελοπόννησο.
Αναφέρθηκε ότι η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή εξαρτάται πρωτίστως από την προστασία & ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και από τον έλεγχο των αλόγιστων δραστηριοτήτων. Εξάλλου, τα στοιχεία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος μπορούν να συνδυαστούν επιτυχώς και να συμβάλουν ταυτόχρονα στην μακροπρόθεσμη διατήρηση των φυσικών πόρων και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Με το πέρας της ξενάγησης, μαθητές και καθηγητές περιηγήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, όπου μελέτησαν εικόνες και διάβασαν χρήσιμες πληροφορίες για τη χλωριδική βιοποικιλότητα της περιοχής. Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με τις ευχές όλων στην νεοπροσληφθέντα ξεναγό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Αγίου Πέτρου, κα. Αναστασιάδη Αγνή, το έργο της να αποφέρει μεγάλα οφέλη στην προστασία και ανάδειξη της προστατευόμενη περιοχής όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού.
O Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 απόφαση (ΦΕΚ 1056/Β/10-3-2022)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (http://www.fdparnonas.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Parnon, Moustos, Mainalon & Monemvasia Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 (GG 1056/Β/10-3-2022)
The website of Management Unit of The Southern Peloponnese Protected Areas is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
The present website of the ex-Management Body (http://www.fdparnonas.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr