Ο Φορέας Διαχείρισης διοργάνωσε με επιτυχία διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τους εγγεγραμμένους εθελοντές του με θέμα «Δασοπροστασία – Δασοπυρόσβεση και Προσανατολισμός» συνολικής διάρκειας 16 ωρών, με βασικό εισηγητή τον Προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άστρους, κ. Μαρκόπουλο Βασίλειο. Η πρώτη μέρα του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2014 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους και αφορούσε στην ενημέρωση των συμμετεχόντων εθελοντών γύρω από τις βασικές έννοιες εκπαίδευσης εθελοντών πυροσβεστών, όπως είναι μεταξύ άλλων, οι τρόποι διάδοσης της θερμότητας και κατάσβεσης πυρκαγιών, τα διαθέσιμα μέσα κατάσβεσης και οι βασικές ενέργειες κατά την κατάσβεση, η αναζήτηση αιτιών πυρκαγιάς και ο τρόπος εκτίμησης ζημιών. Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση των αναπνευστικών συσκευών καθώς και διαφόρων τύπων πυροσβεστήρων καθώς και του τρόπου χρήσης τους. Η ημέρα έκλεισε με την προβολή ταινιών ντοκιμαντέρ και συζήτηση γύρω από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές σε πολλά οικοσυστήματα της Μεσογείου.
Κατά την δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου, την Τετάρτη 28 Μαΐου 2014, η ομάδα των εθελοντών επισκέφτηκε καμένη έκταση, στη θέση Σαββανάς Αρκαδίας, όπου και έγινε η παρουσίαση του υδροφόρου οχήματος και του τρόπου χειρισμού του ειδικού πυροσβεστικού εξοπλισμού που αυτό φέρει, από το προσωπικό της Υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Κλιμακίου. Επίσης, έγινε παρουσίαση της χρήσης χαρτών και του χειρισμού συσκευών εντοπισμού γεωγραφικών συντεταγμένων (GPS) ως προς τον προσανατολισμό στο πεδίο και αναπτύχθηκε το θέμα της απαραίτητης συνεργασία με τον τοπικό πληθυσμό σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Ο Φορέας Διαχείρισης πρόκειται να οργανώσει και άλλα έξι σεμινάρια για τους εθελοντές του αναφορικά με την καταγραφή και παρακολούθηση των τύπων οικοτόπων, ειδών χλωρίδας και πανίδας της προστατευόμενης περιοχής και με τη μετάδοση ειδικών γνώσεων που αποσκοπούν σε ενημέρωση- ευαισθητοποίηση τοπικού πληθυσμού και επισκεπτών, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού» του Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013».
Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να ενταχθεί στο μητρώο εθελοντών για την προστασία και την ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, μπορεί να βρει τη σχετική αίτηση εθελοντή στην επίσημη ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης στην ενότητα «εθελοντισμός» [http://www.fdparnonas.gr/el/volunteering] και για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία μπορεί να απευθυνθεί στα κεντρικά γραφεία του Φορέα Διαχείρισης, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr
O Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 απόφαση (ΦΕΚ 1056/Β/10-3-2022)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (http://www.fdparnonas.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Parnon, Moustos, Mainalon & Monemvasia Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/11828/467/8-2-2022 (GG 1056/Β/10-3-2022)
The website of Management Unit of The Southern Peloponnese Protected Areas is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-southernpeloponnese
The present website of the ex-Management Body (http://www.fdparnonas.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.southernpeloponnese@necca.gov.gr